PLANINSKO DRUŠTVO IDRIJA
Ulica svete Barbare 6
5280 I D R I J A

Po predavanju v Kobariškem muzeju in Knjižnici v Tolminu se bo Ivan Rejc s sliko in besedo predstavil tudi pri nas,

v Idriji, 22. januarja 2016 ob 18. uri, v predavalnici Osnovne šole Idrija.

OD SOČE DO PIAVE IN NAPREJ

Prvo, otroško plezanje je okusil blizu rojstne Kneže v Baški grapi. Bolj resno pa je začel v 2. letniku srednje šole, sredi prodorne skupine AO Nova Gorica. Ivan se je nato leta 1979 pridružil novo nastalemu Soškemu alpinističnemu odseku in Gorski reševalni službi v Tolminu, kjer še vedno aktivno deluje.

Že od leta 1976 dalje Ivan Rejc svojo življenjsko povest tesno povezuje z razvojem alpinizma v Posočju. Na primorski strani Julijcev je malo sten, kjer ne bi preizkusil svojih mladostnih moči. Te nikakor ne pojenjajo, saj mu ne zmanjka kvalitetnih novih ciljev. S svojimi cilji in dejanji je segel tudi drugam, v Centralne in Karnijske Alpe, Dolomite, Grčijo, Ande, Patagonijo, Ekvador, Tien Šan, Wadi Rum v Jordaniji ….Neskončna bera njegovih vzponov v primorskih stenah s številnimi soplezalci priča, da jim je v vseh življenjskih obdobjih pripadal z vsem srcem. Vanje se vrača, ne glede na to, kam in kako daleč od doma ga zanesejo neugnane želje.

Kaj predstavlja trideset let v zgodovini vesolja? En blisk morda. Kaj je trideset let v zgodovini zemlje? En vzdih morda. A v zgodovini posameznika predstavlja dobršen del pogače, ki jo hočeš nočeš nekega dne poješ. Trideset let je že minilo, odkar smo preplezali veliko južno steno Aconcague. Še marsikatero lepo smer smo preplezali in vsaka je zgodba zase. Spomini so še vedno živi, tlijo kot iskra v pepelu in nekega dne privrejo na dan.

Smo po tridesetih letih še isti? Kaj se je v nas spremenilo, kaj je še ostalo?

Prisrčno vabljeni!