PLANINSKO DRUŠTVO IDRIJA

ODSEK ZA IZLETNIŠTVO

organizira v  soboto, 24. in  nedeljo, 25. julija 2010 izlet

V   L I E N Š K E   D O L O M I T E

Južno od mesta Lienz, slikovite »prestolnice« Vzhodne Tirolske, se dviga sorazmerno majhno gorovje z razgibanim reliefom strmih sten in drzno oblikovanih vrhov. Lienški Dolomiti so vkleščeni med dolinama reke Drave na severu in Zilje na jugu. Kljub temu, da so na številne, nekoč deviške vrhove nadelali nove poti, so ti hribi še ohranili podobo prvobitnega in mirnega gorskega kotička.

Program izleta

1. dan: Z avtobusne postaje v Idriji se ob 5.uri s kombijem odpeljemo po Gorenjski in skozi karavanški predor v Avstrijo. Občudovali bomo lepote Ziljske doline in se prepeljali v dolino Drave. Po gorski cesti se bomo povzpeli do parkirišča pri Dolomitenhütte. Po postanku nas bo pot vodila čez planino Instein Alm do koče Karlsbaderhütte (2 uri). Okrepčali se bomo in se podali na Laserzwand (2614 m). Nanj vodita dve poti: prva je z juga, to je normalni pristop za tiste, ki ne prenesejo »zračnosti« plezalne poti, druga pa je zelo zahtevna ferata (IV. stopnje po avstrijski 5-stopenjski lestvici). Je odlično zavarovana in nam bo vzela 2-3 ure časa. Vrnili se bomo v kočo, se okrepčali in prenočili.
  2. dan: Zgodaj zjutraj bomo odšli na pot in se v dobri uri povzpeli do sedla Kerschbaumer Törl. Od tu se pot spušča do planine s planinsko kočo – daljši postanek. Potem pa spet v breg na sedlo Hallebach Törl. Razpotegnjena steza nas bo vodila v skale, kjer bodo spet klini in žice. Vzpeli se bomo na Spitzkofel (2718 m) – paradno goro Lienških Dolomitov. Stali bomo visoko nad mestom Lienz, ob lepem vremenu se bomo razgledovali daleč naokoli. Toda čaka nas še dolg sestop v dolino – predvidoma 4 ure. Po Dravski dolini se bomo odpeljali proti domu in prispeli predvidoma do 22.ure.

Zahtevnost:

Tura je prvi dan razmeroma lahka, vzpon do čudovito lepe krnice z jezerom ni zahteven.

Vzpon na Laserzwand zahteva nekaj spretnosti in kondicije. Na najbolj zahtevno ferato bodo šli le zares izkušeni.

Drugi dan bo pribl. 10 ur hoje. Zavarovana pot na Spitzkofel ni pretežka in je za uhojenega gornika primerna. Na dolgem sestopu v dolino pa se bo izkazala naša kondicija in vzdržljivost.

Oprema:

Visokogorju primerna in ustrezna za ta letni čas, predvsem pa dobra obutev, zaščita pred dežjem in soncem, udobna oblačila za bivanje v koči, pohodne palice. Za vse »feratarje« je obvezna čelada, plezalni pas in samovarovalni komplet.

Cena izleta:

60 EUR in vključuje: organizacijo in vodenje, prevoz in prenočevanje. Ne vključuje pijače in prehrane v kočah.

Prijave:(samo)

-v pisarni PD v ponedeljek 12.7. od 15. do 17. ure

-v trgovini Alpina v Idriji

-osebno oz. po telefonu pri organizatorju do srede, 14.7.2010

Ob prijavi oz. po dogovoru z organizatorjem je potrebno vplačati 40€ akontacije. Upoštevane bodo le tiste prijave, pri katerih bo poravnano plačilo.

Opomba:

Planinsko potepanje je zastavljeno kot zelo zahtevna tura in se je smejo lotiti le zelo izurjeni planinci. Organizator si pridržuje pravico, da odsvetuje udeležbo v primeru, ko prijavljeni ne izpolnjuje pogojev.

Organizator in vodja izleta

Miro Lapajne

Planinski pozdrav!                                                                    mobitel 031 848 417