Vabilo na izlet

v soboto, 20. avgusta, vabi na
SÄULECK (3086 m)

Opis poti:
V zgodnjih jutranjih urah se bomo odpeljali proti Gorenjski, kjer bomo pred predorom Karavanke opravili krajši postanek. Po prehodu tunela bomo vožnjo nadaljevali mimo Beljaka do Špitala ob Dravi, kjer bomo zapustili avtocesto in kmalu zatem zavili v dolino reke Möll. Glavno dolino bomo zapustili pri kraju Obervellach in se pričeli vzpenjati proti mestecu Mallnitz. Mesto bomo obšli in se zapeljali še nekoliko višje do parkirišča na planini Dösen na višini 1448 m. S planine do vrha, »damskega« tritisočaka, kot mu tudi pravijo, nas čaka približno 1600 m vzpona. Vzpon je stopničast in poteka ob potoku ter preko travnikov. Z višino bodo tudi razgledi vse lepši. Najprej bomo po kolovozu prispeli do koče Konrad in bližnjega jezerca. Kolovoz bo nato zamenjala planinska pot, ki nas bo pripeljala do pašnikov pri koči Dösner. Še nekaj krajših vzponov in prispeli bomo do koče Arthur Von Schmid Haus in jezera Dösner na višini 2275 m. Pri koči se pot nato strmo vzpne, a že po 15 minutah je strmega vzpona konec in naprej se pot zložno vzpenja. Kljub vsemu pa je potrebna previdnost, saj je pot speljana po granitnih ploščah, ki so lahko tudi nestabilne. Visokogorski kamniti svet nas nato spremlja vse do vrha, ki ga dosežemo po krajšem nekoliko strmejšem vzponu. Vračali se bomo po isti poti.
S?uleck je vrh, ki se nahaja v gorski skupini Ankogel, katere najvišji vrh je Hochalmspitze. Skupaj s še osmimi gorskimi skupinami tvori gorsko verigo Visoke Ture. Pogorje je tudi del največjega narodnega parka v Avstriji in Alpah – Narodni park Visoke Ture.

Hoje:
bo okoli 11 ur (6 ur vzpona in 5 ur spusta). Pot tehnično ni zahtevna, a je časovno dolga in del poteka po visoki nadmorski višini.

Oprema:
Dovolj velik nahrbtnik, da vanj pospraviš tudi odvečna oblačila, gojzarji, vetrovka, kapa, rokavice, šal, topla oblačila, zaščita pred dežjem/soncem, majico za preobleči, pohodne palice.
Ne pozabite na plačano članarino, zdravstveno izkaznico ter osebni dokument.

Hrana in pijača:
Iz svojega nahrbtnika, za cel dan. Daljši postanek pri koči Arthur Von Schmid Haus bomo opravili ob povratku.

Odhod:
S kombiji z avtobusne postaje v Idriji ob 3:00,
v Godoviču ob 3:15.

Povratek: Predvidoma okoli 22:00 ure.

Prispevek:
25€ - plačate na izletu.

Prijave:
Obvezne do vključno četrtka, 18. avgusta 2022, do 18 ure, na tel. 031 591 769 (Andrej).
Oziroma do zapolnitve prostih mest.

V primeru slabega vremena bo izlet prilagojen aktualnim vremenskim razmeram ali odpovedan.

Vodja izleta:
Andrej Bončina
Planinski pozdrav!

eXTReMe Tracker

Vsebina:
Idrijsko-cerkljanska planinska pot
Domov , Prvih 100 let , Koča na hleviških planinah , Kontakti , Fotografije . Članki , Mladinski , Alpinistični odsek , Izletniški , Markacijski odsek ,